Saturday, December 15, 2012

Aku Tak Percaya !



Assalamualaikum wb....

Saya tak percaya makanan menyenyangkan....
Saya tak percaya rokok boleh sebabkan orang sakit....
Saya tak percaya syaitan boleh menyesatkan...
Saya tak percaya ubat menyembuhkan....
Saya tak percaya racun boleh membunuh...
Saya tak percaya kata-kata doktor.... apa lagi kalau doktor kafir..
Saya tak percaya kata-kata ahli sains.... apa lagi kalau ahli sains kafir...
Saya tak percaya kata-kata orang....
Saya tak percaya apa yang saya nampak....
Saya tak percaya apa yang saya dengar...
Saya tak percaya apa di sepan mata...
Saya tak percaya apa dibelakang kepala...

Saya hanya percaya LA I LA HA IL LAL LAH, MUHAMMAD DAR RASU LUL LAH...
Saya hanya percaya LA I LA HA IL LAL LAH, WAH DA HU LA SYA RI KAL LAH...
Saya hanya percaya LA HAU LA WA LA QU WA TA IL LA BIL LA HIL 'ALIYIL 'AZIM..
Saya hanya percaya KUN FA YA KUN...
Saya hanya percaya ALLAH HU AHAD
Saya hanya percaya ALLAH HUS SO MAD
Saya hanya percaya LAM YA LID WA LAM YU LAD
Saya hanya percaya WA LAM YA KUL LA HU KU FU AN AHAD....

Keyakinan saya hanya pada janji Allah... FA MAI YA' MAL MIS QA, LA ZAR RA TIN KHAI ROY YA ROH, WA MAI YA' MAL MIS QA LA ZAR RA TIN, SYAR ROY YA ROH...

Lu mau percaya apa, lu mau yakin apa, lu jawablah dengan lu punya tuhan nanti...

Sunday, December 9, 2012

Twitter baru buat

Salam selamat malam sahabat ,

Aku baru je buat Twitter ari ni .
ia adalah ibarat sekeping "background hitam"
dan akulah yang akan mencorakkannya nanti,
wakakakaka 


 tak macam facebook aku yang dh penuh dengan coretan,
xkira elok atau tak..semua bende dah ada kat situ.
ngeeeeeeeeeee
aku harap twitter ni xakan jadi macam facebook yg entah ape2 aku conteng kat wall dia.
hahahhahahaha

budak baru belajo ape la yang dia tau kan .
kosong lagi xde conteng2 lagi.
harap ade la yg menconteng nt..
 hehehehehe 
 jom kita kawan kat twitter pulak.
blog jarang sangat dh main.
bz ngan keje..
huhuhuh
nak tulis panjang2 pon xlarat nak pikir.
otak dh berkarat.
tapi harap² hati ni tak kotor/penuh dengan titik² hitam la hendaknya.
jadi sudi²kan lah ia sahabat sekalian....

selamat malam jom tengok . . . . . . . . 
"HARIMAU MALAYA vs GAJAH PUTIH "      

Wednesday, November 14, 2012

Tahun Baru 1434H

sempena tahun baru ni ada sedikit ucapan untuk poeringatan diri sendiri .

“Dan tiada yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan diusahakannya esok. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”

Alhamdulillah rupe²nya azam tahun lepas dh t'tunai , tahun ni azam baru pulak .
2 kaki terr , insyaALLAh dengan izinnya .
 Selamat tahun baru hijriah 1434H .

 kalau ikut tahun hijriah aku lahir pada .
Thu 5/6 Safar 1410 H
*ralat 1hari
untuk ingatan sendiri je ni ,
kenapa la hari ni baru nk tau trikh lahir ikut kelendar hijriah .
huhuhu .
selamat tinggal & selamat malam .

Wednesday, August 22, 2012

Raya xde bini

Sesuatu yang sangat sedih beraya sorang²,
tengah syok drive pandang kiri kosong,
drive lagi pandang kiri kosong,
xde sesape pon kat seat sebelah driver,
perit ny bile raya sorang².
kan bagus kalau dapat beraya dengan bini,
terasa macam nak kawin je..
Hahahahhahaha...

Masuk bab kawin,
Nak cari calon senang,tapi masuk bab hantaran yang payah,
Agak² berape la minimum wang hantaran sekarang ea??
Hahahahhahahaha
Kalau leh servey macam servey rim kete kat kedai senang la pulak,
Hehehehehhe
masuk kedai tanya harga siap pasang ape semua,
kalau tak berkenan pg tnye kedai lain pulak,
duk ulang je la bende tu sampai la dapat harga paling murah,

Tungu je la taun depan pulak.
Hahahahaha..
Lambat ny nak cukup umo 23tahun,
waiting,waiting and wanting!

Sunday, August 19, 2012

Air mata syawal

1 Syawal 1433h ,
Permulaan pagi yang letih bagi aku sebab semalam balik pukul 3pg,
pukul 4pg baru dapat lelap mata ni,

Hari ini ia bermula dengan ceria ketika aku t'jaga pabila dengan laungan azan,
Ramadhan telah berlalu dan kini berganti syawal,
persiapan yang serba sedarhana pagi ini,
macam biasa bersiap² untuk ke masjid depan rumah aku ,
selesai solat sunat aidilfitri tiba pula saat beraya dengan family.
dan menanti kunjungan saudara mara dan jiran terdekat,

Disebabkan ais dah habis kat dlm peti ais tu aku pon start kereta nak pegi beli kat kedai terdekat,
masa tu dalam pukul 10.15 am,
bila tiba kat satu simpang ada tanda tanah perkuburan islam dimana arwah atuk dan nenek aku disemadikan ,

Arwah atuk aku yg meninggal tahun 1997 dan nenek aku yg meninggal tahun 2007,
Hati ni terdetik nak pergi ziarah kubur mereka,
bila aku melangkah masuk dalam kawasan kubur aku tengok ramai org yg teresak² menangis sambil menadah doa,
masa tu aku dah terasa sebak dengan suasana masa tu,

Aku pun berjalan terus pergi ke kubur arwah,
Menitik air mata ni bila tengok kubur tu xde org datang ziarah lagi,
Atas kubur tu penuh dengan daun2 kering dan lalang,
Sambil hadiah al-fatiha sambil tu tangan cabut 1/1 lalang ats kubur,
Tampa sedar air mata ni menitik atas kubur,
hari ini aku sedar aku bukan seorang yang tabah,

Masa kat dunia bila sakit boleh jugak telefon anak cucu mintak datang rumah sebab rindu lama tak jumpa,
Tapi bila kat dalam kubur kita hanya sendiri,
Menanti kunjung tiba anak cucu,entah datang entahkan tidak.
1 tahun sekali 2 pon ada yang terlupa ,

Suatu hari nanti aku bakal menjadi bapa,
Aku harap aku mampu ke mendidik mereka menjadi anak-anak yang soleh!Amin Ya Rabbal Alamin.



Tapi sekarang mampukah kita menjadi seorang yang dimaksudkan dalam video ini,
Semua ini bermula dengan kita,
untuk membentuk anak² masa hadapan kita perlu membuat acuan sendiri bermula sekarang!

Wednesday, April 25, 2012

Tertidur la katekan .

Bende ni mmg betul ,
Aku sokong sebab bende ni mmg tiap2 malam terjadi kat aku .
sweet kn . wahahahahahah .

lame doh x update blog . wahahah .
update skali bosan2 .
ayat 2 copy paste je .
copy paste tau .
copy paste .

Wednesday, April 4, 2012

lelong lelong bawal sekilo

Assalamualaikum follower blog bulatitucircle . sehat? (( bukan main kau jah menaip dekat blog pinjam )) T__T





meh jenguk tudung bawal baru meh . murah murah . excerli (( ehemm )) FB ni kawan aku punya . aku tolong tolong je . jangan kutuk model . dia memang tak lawa . yang penting tudung lawa . siriussssssss tak tipu . menipu amalan yang tidak baik sesungguh nya -.-'




-





-





nak tengok banyak lagi tudung lain 





klik sini sayang citra violet





; ehhhh hye encik bulat ;P
; byeeeeeeeeee


Sunday, March 18, 2012

Contohilah ia


Bukan hanya untuk wanita .

Wahai Manusia , walaupon kau adalah makhluk berakal , tapi contohilah "pokok semalu"

Contohilah "semalu" kerana ia akan kuncup pabila disentuh ,
maka begitulah juga perlu kamu lakukan ,
jangan tunggu sampai disentuh ,
tunduklah kamu pabila ada orang merenung kamu(biar kene pada keadaan).


Contohilah "semalu" yang mempunyai duri pada batangnya ,
tak perlu kamu meletak pisau atau pedang pada badan kamu ,
cukuplah dengan mempunyai akal yang tajam dan jiwa yang kuat untuk pertahankan dirimu .
kerana akal itu ibarat senjata .

Contohilah "semalu" yang mempunyai akar yang kuat ,
pabila kuat akarnya maka kuatlah pegangannya ,
maka kuat adalah pegangan kamu pada agama ,

Contohilah "semalu" yang kuncup pada waktu senja .
ia adalah ibarat kamu pulang kerumah diwaktu magrib ,

Friday, March 16, 2012

So Sorry


 
kadang² kita rasa kita dah cukup sopan .
Tapi dalam masa yang sama ada orang terasa dengan gurauan kita .
Kita memang takde niat nak buat macam tu .
Tapi pandangan orang .
Dan kita perlu merubahnya untuk kebaikan .

Dan maafkan saya .
Saya lansung tidak berniat lukakan hati awak .
Maafkan saya .
Harap saya dimaafkan .
hurmmmmmmmm .

Khas buat kawan dari zaman Tagged , ym , facebook , skype .
Hope we still can befriend eyh ? 3taun lebey dh kawan kn .

Friday, March 9, 2012

Wanita seluruh dunia


Hari ini hari Wanita seluruh dunia .
Kat bawah tu ucapan khas dari aku untuk wanita .
untuk gadis² pujaan hati hari lain pulak ea .
hehe .



Agak² sebab sambutan hari "WANITA" neh meriah la kot ramai yang jadi "MAK NYAH" .
Dunia - Dunia .
Apa nak jadi la dengan Dunia neh .

Semoga wanita d'luar sana lebih kuat untuk bersaing dengan "MAK NYAH" yang lebey dari pompuan tulen .

Bak kata pepatah " Tangan Yang Menghayun Buaian Itu Boleh Menggoncang Dunia " .

Artikel menarik pasal tangan wanita ( klik je )

Friday, March 2, 2012

ISTIHAR PERANG

Hari ini hari jumaat .

Binatang yang digelar tikus telah membuat aku marah hari neh .
Boley pulak die gigit baju melayu kesayangan aku .
Mahal 2 aku beli .
Buat sakit hati je pagi² jumaat neh .
Baju melayu aku jugak yang die rosakkan .

Patutnya pergi la cari baju perempuan yang dedah sane , dedah sini .
Yang 2 sepatutny dirosakkan .
Baru la betul kalau nak jadi perosak .

Harap kau binatang je . 
Kalau la tikus 2 faham pe yang aku cakap aku dah tangkap dh die .
Ajo die pergi rosakkan baju perempuan yang suke² dedah aurat 2 .

Dan hari ini aku "ISTIHAR PERANG" dengan tikus .
Tengok la malam neh aku pasang perangkap banyak² .
Bia mampus lagi kau tikus .


Saturday, February 4, 2012

SALAM MAULIDUR RASUL !

SALAM MAULIDUR RASUL SEMUA..... :)

Malam neh teringat pulak peristiwa mase sekolah rendah .
Jalan ramai² sambil bawak sepanduk dan berselawat .
Biasa la program wajib tiap tahun mase sekolah dulu .
Tengah² asyik selawat tiba² kaki Tergelincir .
Sampai koyak seluo .
Nasib la mase 2 dah pandai pakai Seluo pendek kat dalam .
Malu jugak la mase 2 .
Lepas 2 ramai² berkumpul dalam Masjid dengar ceraman dan berselawat .
Orang lain semua duduk bersila , orang laki la katekan .
Aku sorang je yang duduk bersipuh .
Nak cover dari orang nampak seluo aku yang koyak la katakan .
Haha . kadang2 gelak sorang2 bila ingat peristiwa 2 .

Jom dengar nasyid budak2 comel .


Gambar kita


Gambar kita ,
Orang cakap xelok dedah aurat kat laman sosial .
Memang betul 2 , xboleh nak d'sangkal lagi la .
Contoh terdekat anda tau sendiri la kan .
Snap pic beribu2 keping lepas 2 upload kat facebook .
Sampai 15 folder pulak 2 .
1 folder boley letak 200 keping gambo .
200 x 15 = 3000 keping .
Die ingat facebook 2 macam album gambo dalam almari rumah die kot .
Hahahaha , aku duk gelak kat orang , aku pon same gak rasenya .

Kawan aku kate ,
" Snap la pic beribu keping pon , muke mu same gitu gak "
Tak dop berubah nape2 pown .

Contoh gambo bawah neh , 200 keping dalam 1 folder muke same je posing same je .
aku amik sikit je la untuk contoh .
nak d'katekan gambo kenang - kenangan . dalam bilik die jugak .
Aku teke je la . sebab ade nampak baju bersepah .
gambo google . aku tlong blurkn je sebab x tutup aurat .
nak pinjam dengan owner xtau pulak sape empunye .
kredit to penUpload  je la . haaaa


# Entri untuk menyedarkan saudara-mara aku je neh . 
yang xde pertalian keluarga 2 nak terase pown lantak la .
Hahahahahaha .
Delet sume gambo hak muke same .
Heeeee






Friday, January 27, 2012

Ustaz Azhar !


Lawak yang aku dapat tangkap mase ceramah Ustaz Azhar malam ni .
Tengok live je . Korang ingat bola je k ade live .
Ustaz azhar pown ade tau .
Lepas ni nak tengok live KLIK SINI



Sketch muke Ustaz azhar 2 aku amik kat Disini
 Harap owner die bg kebenaran . 
hehehe

Thursday, January 26, 2012

Ikhlas


Sangat penting dalam kehidupan .


" IKHLAS adalah kunci segalanya . tampa keikhlasan semua adalah hambar "

Wednesday, January 25, 2012

Memilih !

Kurang Perkataan untuk hari ini . 
Yang pertama
"Tak payah nak memilih sangat la , 
kalau anda pun bukan orang yang tergolong dalam golongan yang terpilih "

Bila aku letak gambar 2 semua orang ingat pasal cinta kan .  


Tengok yang kedua pulak .




"Tak payah nak memilih sangat la , 
kalau anda pun bukan orang yang tergolong dalam golongan yang terpilih "

Lain gambar lain pulak orang faham kan .

#pesanan khidmat masyarakat dibawa khas dari pantai timur .

Monday, January 23, 2012

Jodoh .


Salam untuk semua .
Ringan dan ringkas buat semua sahabat .


"Dia adalah jodoh kamu , pabila kamu mampu hormat si dia ,
seperti kamu hormat akan kedua ibu bapa kamu"

Friday, January 20, 2012

Sombong @ tak nak berdoa !

"Orang yang paling sombong adalah orang yang tidak berdoa selepas solat"

Aku pelik bila ada segelintir orang2 yang solat jumaat tadi tidak sama2 men"amin"kan doa yang dibaca oleh imam .
Pelek beno , sebab aku duk kat terengganu yang tak kerja hari jumaat .
Nak kate kene masuk ofis/kerja cepat xde la kan , sebab memang cuti .
Tak kan la orang tu nak sombong dengan pencipta dia , tak berdoa lansung .
Ke dia rasa hidup dia dah cukup lengkap sampai berdoa pon tak nak .
Pelek manusia sekarang .

Nak tau waktu/tempat paling elok untuk kita berdoa ? ?
Sambung baca . sila klik pada gambar .

Tuesday, January 17, 2012

Kerja Buat !

Kerja Luar punye .
Bukan Projek ofis .

Bagi yang tengah study 2 mesti kate :
" Best la dah kerja "
" Best la dapt pegan duit sendiri "
Best itu la Best ini la , DLL . .

Dieorang tak tau ada kerja yang best ade kerja yang tension ade jugak yang boring .

Tak apa la belalang , nanti kau kerja kau tau la .
" Lain padang lain belalang "

Tengok gambo Bawah neh .
 Rumah yang orang tu nak buat .
Bapak besar nye .
Orang dah kaya kan . mesti nak umah besar macam kereta jugak .
Tapi yang aku betul² kagum dia bahasa diri "Aku" dan "mung" je .
Rilek je orang die .
Kaya tapi tak sombong .

 Gambo 3D sesaje je yang orang lain buat bukan aku buat .
Yang aku buat terlalu sulit untuk d'tayang .
Kah ! Kah ! Kah !

Dan tengok gambar bawah pulak .


Dan bawah neh gambar tapak rumah tu dan kereta die .
Perhhhhhhh . . . . . Porsche Magnum Kereta Pok din .
 Yang putih tu Proton persona je . 
 Orang kaya yang tak sombong ,
Biasa orang yang macam neh kaya atas usaha sendiri .
Bukan kaya warisi harta keturunan .
Dia tak sombong dan tahu hormat orang lain 
sebab die pernah rasa perit kehidupan sebelum die senang .
 " Bukan senang nak senang , Tak susah nak susah . "

#jadikan dia sebagai idola . kita mampu merubah masa depan kita !

Monday, January 16, 2012

Memohon keampunan .

Insafi diri bila dengar suara budak² neh .
Sama² kita dengarkan .

#Sebab lagu background lagi kuat dr lagu youtube neh . sila  Open New tab untuk menghayati keindahan lagu neh .



Astaghfirullah robbal baroyaa
Astaghfirullah minal khothooya

Robbiy zidniy 'ilman naafi'aa
Wawaffiqnii 'amalan maqbuula
Wawass'lii rizqoon thoyyiban
Fatub 'alayya taubatan nashuuha

HambaMu ini datang padaMu
Tuntunlah kami kemana pergi
Aku tersesat dijalan ini
Tak tahu lagi arah kembali
Sudilah Engkau mau peduli

Yaa man yaro sirro qolby hasbith-thila 'uka hasbi
Famhu bi'afwika dzanby washlih qusudiy wal a'mal

Ya Illahi Ya Tuhanku
HambaMu ini menujuMu
Lyrics www.allthelyrics.com/lyrics/haddad_alwi/

Jiwa ragaku jadi belenggu
Agar mendapat keridhoanMu
Tujuan akhir jalan hidupku

Sunday, January 15, 2012

Terkilan

Sesuatu yang aku dah jangka .
Aku tak Diundang .
Tak diundang ok!
Sedikit terasa .

Sentap jugak la bila diberitahu sebegitu oleh orang satu lagi .
Terasa bila orang lain dapat aku tak dapat .
Nanti giliran aku pulak .
Jangan risau aku jemput nye kau .

Dan aku seperti biasa .
Berlagak tak kisah .
Berlagak sahaja ok !

Bila dah luah kire lega sikit .
Tiap orang yang bace amik sikit ea bia lagi ringan beban kat jiwa aku neh .


#Aku tak simpan dalam hati pown sebab ari neh hidup aku cam biasa jugak


Friday, January 13, 2012

JUM'AT PENGHULU SEGALA HARI !

 
Assalamualaikum . Syukur masih lg bernafas . Semoga di pagi Jumaat yg Mulia ini kita semua diberikan sejuta Rahmat . Dimurahkan Rezeki serta dipermudah segala urusan sahabat² sekalian . Amin ~
 Sekadar ingin berkongsi untuk sahabat sekalian .
"Kita adalah umat yang datang terakhir tapi paling awal datang pada hari kiamat, dan kita yang pertama kali masuk syurga, cuma mereka diberi Kitab sebelum kita sedangkan kita diberi Kitab setelah mereka. Kemudian mereka berselisih, lalu Allah memberi kita hidayah terhadap apa yang mereka perselisihkan. Inilah hari yang mereka perselisihkan, dan Allah berikan hidayah berupa hari ini kepada kita (Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam menyebut hari Jum’at). Maka hari (Jum’at) ini untuk kita (umat Islam), besok (Sabtu) untuk umat Yahudi dan lusa (Ahad) untuk umat Nasrani".[HR Muslim, no. 855] 

Anda mahu lebih ? ?
Klik gambar dibawah .


Wednesday, January 11, 2012

Header Baru ,

Malas nak cakap banyak .
Aku jelez bila tiap kali anda ! anda ! anda ! edit blog mesti buat n3 bagai .
Aku pown nak jugak .
Cam xde keje je kan . 
Nasib baik ade member yang hensem² gitu tolong buatkan header neh .
TQ frend .
Tak jumpe mane header 2 ? tengok je r atas .

Azam baru 2012 tuko header . dah tercapai .
Nak beli payung nanti tak basah kene hujan juge sudah tercapai .

sikit je .



-Tamat -

Monday, January 9, 2012

DSAI vs BUNKFACE ?


Keputusan mahkamah hari ini, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersalah dan di bebaskan. Tuhan itu mahal adil. Doa orang teraniaya selalu dimakbulkan. Ternyata semua tuduhan hanya fitnah dan konspirasi. Tak tahu pula sampai pihak pendakwa berani main sumpah laknat sebelum ini. Camana tu? Menjawab la nanti di akhirat. Diharapkan semua rakyat Malaysia kembali bersatu hati dan tidak bermusuhan serta kurangkan sifat menjatuhkan orang lain dengan cara yang kotor.

P/s: Ini bukan tentang politik, ini tentang isu semasa (buka minda anda).

Cc : untuk ayat atas 2
 

 Aku tulis yang bawah neh .

Aku xnak layan semua itu  ,
Tak ade kene mgene dengan aku pon .
Dan hari neh lagu " BUNKFACE - PANIK "
Penuh kat Homepage Facebook aku .
Cuma nak ajak layan lagu BUNKFACE neh je .




Saturday, January 7, 2012

Hati lelaki .



 Tentang hati lelaki , tak wajib baca .
Tapi harus amik tahu .

Hati lelaki sama macam hati perempuan ,
ade satu jugak .
Tapi Lelaki hanya boley bercinta 3 kali sahaja .

Orang cakap bila bercinta jangan beri sepenuh hati pada seseorang perempuan itu .
Bagi lah separuh sahaja pada perempuan itu ,
Takut nanti bila cinta putus d'tengah jalan orang laki masih leh hidup lagi .


Pertama kali bercinta :-

Orang lelaki akan bagi separuh hati kepada wanita yang dikasihi ,
Pabila terjadi ketidaksefahaman ,
Maka terputuslah hubungan itu ,
Dan hancurlah sebelah hati dia .


Kedua kali bercinta :-

Kali ini dia akan mengambil masa yang lama untuk mencari pasangan ,
bila betul² rase sesuai dia akan bagi separuh lagi hati pada perempuan yang kedua .
perhubungan ini biasanya akan bertahan lebih lama kerana lelaki itu lebih berhati² .
Tapi Sang pelangi yang indah hanya ada bila adanya mentari ,
Pabila mentari dilindungi awan tebal maka Hilanglah Cahaya pelangi itu .
Dan hancur lah hati terakhir yang dimiliki lelaki itu .

Dan sekarang lelaki itu sudah tidak memiliki hati lagi .
Dia hidup tampa hati dan perasaan .

Dia akan mencari perempuan yang boleh memberi dia hati .
Kalau perempuan 2 xnak rasa hampa tanye dulu wape kali dah laki 2 pernah bercinta .
Dalam tempoh inilah perempuan harus risau ,
kerana hati mereka pula yang akan dicuri lelaki .
Seterusnya lelaki itu akan merampas hati perempuan itu untuk disimpan ,
Ini adalah tempoh lelaki itu hanya akan mengumpul hati .

Dan membentuk semula hati dan perasaan dia .





Seterusnya ... Akan bersambung ...

Friday, January 6, 2012

Tafsir mimpi

 
Tafsir mimpi , 

Bukan nak percaya sangat tapi die tulis macam neh kat page 2 .



klik je gambo 2 kalau nak tau tafsir yang lain .

Aku saje2 cari  sebab nak tau apa maksud mimpi aku 2 .
Aku mimpi bunuh orang , 3 orng pulak 2 .
dan hasil pencarian adalah seperti dibawah .
Bunuh
Jika anda bermimpi membunuh orang , bertanda akan keberuntungan besar , 

Manakala


Anda dibunuh orang , bertanda kurang baik anda akan menjadi sakit-sakitan.
Dan keesokannya aku dapat RM700 ,
hah ! sape nak bagi ?
orang2 yang main kutu dengan aku la .
memang untung besar jugak la 2 .
haaaaaaaa .


Sape2 nak tau maksud mimpi die boley la pergi sana .

Wednesday, January 4, 2012

Ikhlas

Secebis keikhlasan boleh memberi kita sejuta ganjaran .
keikhlasan itu halus. keikhlasan itu tersembunyi jauh di dalam sudut hati. kadangkala, ia terbenam di sebalik perasaan riak, sombong dan takbur. hanya secebisnya diperlukan untuk amalan kita diterima Allah swt.

tapi harganya mahal.
semahal secubit garam yang datang jauh dari lautan dalam hanya untuk menaikkan rasa makanan di kala kelaparan.

keikhlasan sukar dicari.
sesukar mencari semut-semut hitam di atas batu yang hitam pada malam yang pekat.

di sebalik amalan kita yang terlalu sedikit ini, terselitkah secebis keikhlasan? hadirkah ia atau tiada kah ia?

adakah amalan kita kerana terpaksa? kerana mahu dilihat atau dipuji orang lain?
adakah amalan kita yang terlalu sedikit ini diterimaNya? atau ia bagai debu-debu yang tidak bernilai di mahkamahNya kelak?

sudah cukupkah kebajikan di dalam kitab amal ku untuk dipersembahkan di hadapanNya jika aku dijemput malaikat izrail pada esok hari?

ingatlah bahawa amalan yang banyak bukanlah jaminan untuk mencium haruman firdausiNya jika keikhlasan itu tiada.

Tuesday, January 3, 2012

MUHRIM vs MAHRAM .

Aku baru tau .
ish2 . entah ape nak jadi dengan aku neh .
Aku tahu selepas mengoogle . 
Malu mengoogle tak dapat ilmu .


Sering kali saya terdengar orang ramai di sekeliling mengungkap perkataan muhrim dan mahram tanpa tahu makna sebenarnya dengan jelas. Ejaan kedua-duanya di dalam bahasa arab adalah sama محرم . Cuma yang membezakan ialah barisnya.
Di sini saya paparkan makna kedua-duanya.

MUHRIM
muhrim
 

Ia membawa maksud orang yang sedang melakukan ihram haji ataupun umrah. Orang ini dilarang melakukan beberapa perkara sepanjang menunaikan kedua-dua ibadat ini sebagaimana yang banyak didperkatakan di dalam kitab-kitab feqah.


MAHRAM
mahram

 

Mahram pula bermaksud orang yang haram berkahwin dengan kita seperti adik kita, emak mertua kita dan lain-lain.
Ramai orang silap memahami penggunaan perkataan antara muhrim dan mahram. Kadang-kadang mereka mahu menyebut mahram tetapi mereka tersebut perkataan muhrim.
Dengan penjelasan ini diharapkan masyarakat kita akan faham apa itu muhrim dan apa itu mahram.



Monday, January 2, 2012

PENTING !



AKU DAH SHARE KAT FACEBOOK ,
DAN AKU AKAN SHARE KAT SINI PULAK .



Sahabat, tahukah kamu apa makna ---> "WALL" <--- ?
Ia memberi makna DINDING...

Kenapa 'dinding'?
Jap, saya teruskan pertanyaan..

Siapakah yang mewujudkan FB?
Mesti Mark Zuckerberg, seorang berbangsa YAHUDI.

Apa kaitan WALL dan YAHUDI???

Kaitan mereka sangat ERAT & MESRA..
DINDING RATAPAN.
Di dinding itu mereka menangisi dosa-dosa mereka, meluahkan harapan, ratapan dan segalanya...

Oleh itu, saya dan anda jangan jadikan "WALL FB" ini sebagai tempat luahan perasaan seperti mereka... Tapi jadikan ia sebagai tempat perkongsian apa sahaja ILMU yang memberi manfaat kepada umat Muhammad صلى الله عليه وسلم walaupun hanya kepada seorang... Jadikan Wall FB Sebagai Medium Untuk Menyebarkan Dakwah..

Jika Anda Tidak Pecaya..
Cuba Anda Buka www.google.com dan serach "wailing wall of israel"..

Dan anda dapat lihat pelbagai result yang dapat.. Renung-renungkan lah...

Wallahu a’lam..

SUMBER .

Kenangan itu indah .





Terpadamnya kenangan pahit 2011 untuk d'ganti dengan kenangan indah 2012!!
ku ukir indah tulisan i2 d pasir pantai .
muga kenangan pahit i2 t'pdam dari ingtan aku seperti air ombak m'hapuskn kesan ukiran 2011 pada pasir pntai ini..

tahun neh rase bnyk jugak kenangan pahit .
tapi aku malas la nak ingat , nanti makin kukuh di ingatan .
akan t'tapi segala pnglman i2 adalah guru t'baik untuk mengajar kita akan arti kehidupan .
tiada nota ,karangan ,cerpen ,novel DLL yang kita boley baca untuk menambah ilmu pasal kehidupan selain pengalaman itu sendiri .
tak akan sempurna hidup seseorang itu selagi tidak merasa pahit manis kehidupan .
orang kata barang lepas jangan dikenang .
jagalah barang yang baru dengan rapi dan teliti supaya sedap mata memandang tenang hati mendengar .

yang pasti tahun 2012 neh aku akan buat banyak perubahan dalam hidup aku .
blajo simpan dwet untk mse dpn .
paling pting ubh sikap ,mls dh nk b'mlut lazer .
sebab kadang² mulut aku lagi lezer dari mulut perempuan .
tp nk wt cm ne ,hajat nk jd p'midato tak k'smpaian .
jd b'tekak , b'hujah , b'forum perdana ats motor or kt kedai kopi pown jd la .

jd!jd!jd!
2011 dh d'akhir .
m'insafi akan dosa2 lalu .
harap2 dosa2 lps t'hapus .
menjadi seseorang yang baru .
bukak buku baru .
kawan tetap same , tambah sikit² tu biasa la .
b'pendirian hidup yang lagi baik dari dahulu .
menjadi seorang yang lebih b'tanggunjawab .

no noty2 .
no play2 in work .
just do it !
u cn b wht u want !

Sunday, January 1, 2012

Aku Green Arrow ?


Photoshoot 1 . 1 . 2012 

 malas dah nak cerita panjang .
tengok je la gambo neh .


Sume xcye kan .
Alah caye kan je la .
Memang muke aku tapi badan org lain .

cam artis2 yang buat iklan jugak .
muke orang lain badan orang lain .
betul x ?
kalau tak betul aku salah la 2 .

haha .
kan bagus badan aku taf cm neh . 
nampak bertenaga cket .

Berangan je la ~

boley jadikan azam tahun baru gak neh .